Soľ patrí medzi tie veci v našej kuchyni, ktoré používame denne. Áno, v mnohých prípadoch je zo zdravotných dôvodov doporučované jej umiernené používanie. Aj tak je však soľ veľmi dôležitá pre zdravie a nemala by byť preto úplne vyradená z našej stravy. Musíme ju ale používať správne.
Bohužiaľ sa ukázalo, že bežná stolný soľ , ktorá sa zvyčajne ...
Soľ patrí medzi tie veci v našej kuchyni, ktoré používame denne. Áno, v mnohých prípadoch je zo zdravotných dôvodov doporučované jej umiernené používanie. Aj tak je však soľ veľmi dôležitá pre zdravie a nemala by byť preto úplne vyradená z našej stravy. Musíme ju ale používať správne.
Bohužiaľ sa ukázalo, že bežná stolný soľ , ktorá sa zvyčajne vyskytuje v našich kuchyniach či v reštauráciách po celom svete, má málo čo do činenia s prírodnou soľou. Táto soľ býva väčšinou vysoko rafinovaná. Je to takmer čistý chlorid sodný (97% a viac), často s pridanými chemikáliami ako sú protihrudkujúce látky a sorbenty. Ale existujú typy soli ako je napr. Morská soľ alebo himalájska ružová soľ , ktoré majú neuveriteľné prínosy pre naše zdravie.
Himalájska ružová soľ
Himalájska soľ je často marketingom ponúkaná ako soľ pochádzajúce z čistej oblasti hlboko v Himalájach. Soľ je ale ťažená na úpätí Himalájí , presnejšie v kamennom soľnej bani v Pakistane , ktorý je považovaný za druhý najväčší soľná baňa na svete.
Himalájska soľ, známa v oblasti pôvodu ako "biele zlato", obsahuje 84 prírodných zložiek a minerálov , ktoré sú nevyhnutné pre zdravie, a to vrátane horčíka, draslíka, vápnika, sodík, fosforu a železa. Typické ružové sfarbenie je dôsledkom malého množstva oxidu železa (hrdza). Zinok, selén, jód a meď sú v soli prítomné v stopovom množstve. Všeobecne je teda himalájska soľ považovaná za zdravú soľ, pretože neobsahuje žiadne chemikálie ani aditíva a pretože ide o prirodzene sa vyskytujúce substanciu. Zvyčajne sa táto soľ predáva ako hrubozrnná , ale môžete ju tiež kúpiť v jemne namletej forme alebo vo veľkých blokoch, ktoré môžu byť použité na unikátnym spôsobom servírovanie kulinárskych špecialít. Bez ohľadu na formu, cenené prínosy minerálov sú vždy k dispozícii.
Ak konzumujeme bežnú soľ, naše telo plytvá veľkým množstvom energie, aby udržalo vyrovnanú hladinu tekutín.
Zdravotné prínosy himalájske ružovej soli
kontroluje hladinu vody v tele
Tento zoznam vypovedá o istej výnimočnosti himalájskej ružovej soli. Napriek tomu je potrebné spomenúť, že Dr. Helen Smith z Holistic Medical Centre v Aukland píše, že táto soľ tiež obsahuje stopové množstvo hliníka, olova a niektorých toxických kovov , ktoré sa pravdepodobne vyskytujú v každej kamennej či minerálne soli.
Himalájska vs. stolná soľ
Stolná soľ je vysoko rafinovaná a to v podstate ničí jej blahodárne stopové minerály a ďalšie prvky. Keď soľ zmeníme na chlorid sodný, považuje ju vaše telo za "votrelca" a chce sa ho zbaviť. Ale pretože je pre telo ťažké sa také soli prirodzeným spôsobom zbaviť, spôsobuje stolný soľ podráždenie tkaniva, zadržiavanie vody a v dôsledku toho aj vysoký krvný tlak . Ak konzumujeme bežnú soľ, naše telo plytvá veľkým množstvom energie , aby udržalo vyrovnanú hladinu tekutín. Štúdie preukázali, že na každý gram chloridu sodného (stolný soľ), ktorý strávite, použije vaše telo asi 20x väčšie množstvo bunkovej vody k jej neutralizáciu . Také odvodňovanie môže spôsobiť rôzne problémy ako reumatizmus, artritída, dna, obličkové a žlčníkové kamene alebo celulitída.
Soľ patrí medzi tie veci v našej kuchyni, ktoré používame denne. Áno, v mnohých prípadoch je zo zdravotných dôvodov doporučované jej umiernené používanie. Aj tak je však soľ veľmi dôležitá pre zdravie a nemala by byť preto úplne vyradená z našej stravy. Musíme ju ale používať správne.
Bohužiaľ sa ukázalo, že bežná stolný soľ , ktorá sa zvyčajne ...
Soľ patrí medzi tie veci v našej kuchyni, ktoré používame denne. Áno, v mnohých prípadoch je zo zdravotných dôvodov doporučované jej umiernené používanie. Aj tak je však soľ veľmi dôležitá pre zdravie a nemala by byť preto úplne vyradená z našej stravy. Musíme ju ale používať správne.
Bohužiaľ sa ukázalo, že bežná stolný soľ , ktorá sa zvyčajne vyskytuje v našich kuchyniach či v reštauráciách po celom svete, má málo čo do činenia s prírodnou soľou. Táto soľ býva väčšinou vysoko rafinovaná. Je to takmer čistý chlorid sodný (97% a viac), často s pridanými chemikáliami ako sú protihrudkujúce látky a sorbenty. Ale existujú typy soli ako je napr. Morská soľ alebo himalájska ružová soľ , ktoré majú neuveriteľné prínosy pre naše zdravie.
Himalájska ružová soľ
Himalájska soľ je často marketingom ponúkaná ako soľ pochádzajúce z čistej oblasti hlboko v Himalájach. Soľ je ale ťažená na úpätí Himalájí , presnejšie v kamennom soľnej bani v Pakistane , ktorý je považovaný za druhý najväčší soľná baňa na svete.
Himalájska soľ, známa v oblasti pôvodu ako "biele zlato", obsahuje 84 prírodných zložiek a minerálov , ktoré sú nevyhnutné pre zdravie, a to vrátane horčíka, draslíka, vápnika, sodík, fosforu a železa. Typické ružové sfarbenie je dôsledkom malého množstva oxidu železa (hrdza). Zinok, selén, jód a meď sú v soli prítomné v stopovom množstve. Všeobecne je teda himalájska soľ považovaná za zdravú soľ, pretože neobsahuje žiadne chemikálie ani aditíva a pretože ide o prirodzene sa vyskytujúce substanciu. Zvyčajne sa táto soľ predáva ako hrubozrnná , ale môžete ju tiež kúpiť v jemne namletej forme alebo vo veľkých blokoch, ktoré môžu byť použité na unikátnym spôsobom servírovanie kulinárskych špecialít. Bez ohľadu na formu, cenené prínosy minerálov sú vždy k dispozícii.
Ak konzumujeme bežnú soľ, naše telo plytvá veľkým množstvom energie, aby udržalo vyrovnanú hladinu tekutín.
Zdravotné prínosy himalájske ružovej soli
kontroluje hladinu vody v tele
Tento zoznam vypovedá o istej výnimočnosti himalájskej ružovej soli. Napriek tomu je potrebné spomenúť, že Dr. Helen Smith z Holistic Medical Centre v Aukland píše, že táto soľ tiež obsahuje stopové množstvo hliníka, olova a niektorých toxických kovov , ktoré sa pravdepodobne vyskytujú v každej kamennej či minerálne soli.
Himalájska vs. stolná soľ
Stolná soľ je vysoko rafinovaná a to v podstate ničí jej blahodárne stopové minerály a ďalšie prvky. Keď soľ zmeníme na chlorid sodný, považuje ju vaše telo za "votrelca" a chce sa ho zbaviť. Ale pretože je pre telo ťažké sa také soli prirodzeným spôsobom zbaviť, spôsobuje stolný soľ podráždenie tkaniva, zadržiavanie vody a v dôsledku toho aj vysoký krvný tlak . Ak konzumujeme bežnú soľ, naše telo plytvá veľkým množstvom energie , aby udržalo vyrovnanú hladinu tekutín. Štúdie preukázali, že na každý gram chloridu sodného (stolný soľ), ktorý strávite, použije vaše telo asi 20x väčšie množstvo bunkovej vody k jej neutralizáciu . Také odvodňovanie môže spôsobiť rôzne problémy ako reumatizmus, artritída, dna, obličkové a žlčníkové kamene alebo celulitída.