legend +

Quinoa 500 g

4,69 €

Quinoa 500 g

Nový produkt

98 položky

- +

Pridať do obľúbených

QUINOA 500g                                              quinoa1.jpg

Na Slovensku nie je príliš rozšírená, napriek tomu je v dnešnej dobe už ľahko dostupná. Jedná sa o jednu z najstarších obilnín pochádzajúce z Južnej Ameriky, ktorá sa vyznačuje veľmi lahodnou chuťou. Pre staré Inky bola quinoa denným chlebom.

Ak si vás quinoa získa, bude to len dobre. Hovoríme tu totiž o vysoko výživné potravine, ktorá je zaujímavá nielen z hľadiska svojho výnimočného bielkovinového zloženia. Takže, naši milí vegetariáni a vegáni, ponúkame vám ďalší z potravín, ktorými si môžete navýšiť biologickú hodnotu svojej stravy. Až na nízky obsah metionínu sú v nej zastúpené všetky potrebné proteíny a svojím podielom lyzínu sa táto obilnina podobá sóje, ktorá je v mnohých krajinách sveta hlavným zdrojom bielkoviny. Treba podotknúť, že lyzín je aminokyselinou, ktorá je v rastlinnej ríši skôr vzácnosťou.

Vďaka vysokému podielu horčíka a vitamínu B2, prospieva ľuďom trpiacim migrénami a ako potravina s veľmi vysokým obsahom vlákniny napomáha pri znižovaní krvného tlaku, srdcovocievnych ochoreniach, rakovine hrubého čreva a pri diabete. Podľa čínskej medicíny harmonizuje obličky, na ktoré má energizujúci účinok. Z nutričného hľadiska by nás ďalej mohlo zaujímať mnohokrát deficitné železo, pol šálky ho obsahuje takmer 8 mg, čo stavia quinou na jednu z najvyšších priečok v tabuľke rastlinných železitých potravín. Rovnaké množstvo potom obsahuje pekných 5 g vlákniny.                                                                   

Nižší obsah sodíka naopak predčí vyšší obsah vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, medi, mangánu a zinku. Tieto minerály sú tu zastúpené v oveľa vyššom množstve, než je tomu u pšenice, jačmeňa a kukurice. Glykemický index tejto nepravé obilniny je rovný 35, quinoa je teda vhodná pre diétu diabetickú, redukčné a vďaka absencia lepku potom tiež pri liečbe celiakie. Rada by som spomenula, že múka z quinoa nevyniká dobrými na pečenie schopnosťami. Práve vďaka deficitu lepku sa bude pečivo rozpadať. Možno jej však použiť na zahustenie polievok, do placiek, poprípade ju namiešať s iným druhom múky, maximálne však do výšky 10%.

Vyznačuje sa jemnou štruktúrou a lahodnou chuťou. Je ľahko stráviteľná, nenadúvajúce.

Príprava: Ako väčšina obilnín, tiež quinoa počas varenia nadobúda na objeme, čo je dobré mať na pamäti pri odmeriavanie porcií. Obilninu nie je potrebné dopredu prepierať, ako tomu býva u pšena. A že je hotová, poznáme podľa toho, že trochu spriesvitnie a na jednotlivých zrníčcích je zrejmá štruktúra kľúčika. Výborne sa hodí na prípravu sladkých kaší, zeleninových šalátov, na prípravu dezertov, či ako závarka do polievky. Fantázii sa však medze nekladú, možno ju pridať všade tam, kde sme boli zvyknutí konzumovať ryžu. Dá sa krásne skombinovať so sušeným ovocím a vyrobiť tak zdravú a sladkú alternatívu raňajky či desiaty pre vaše deti.

Jedinou nevýhodou môže byť jej stále vysoká cena, avšak, dobrého stačí pomenej a na oživenie nášho jedálnička je to ďalší z krásnych potravín, ktorými si môžeme spríjemniť deň.

Je bohatá na vlákninu, čo prospieva nášmu zdraviu:

  • Zvyšuje pohyblivosť čriev, čím sa zrýchľuje spaľovanie tukov a podporuje vstrebávanie výživných látok.
  • Viete, že je vláknina najlepším priateľom žien? A zvlášť tých v pre-menopauzálnym veku. Významne totiž znižuje riziko rakoviny prsníka.
  • Vláknina obsiahnutá v quinoa je nerozpustná, takže predchádza vzniku žlčových kameňov a pomáha z tela vylučovať toxíny.
  • Aj keď nie je mäso, obsahuje veľa bielkovín:
  • inckými bojovníkom dávala quinoa silu aj liečila zranenie. Rastlinné bielkoviny priaznivo pôsobí na rast svalovej hmoty a regeneráciu zničených tkanív.
  • Bielkoviny obsiahnuté v quinoa sú vyváženou kompozíciou všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré telo potřebuje.To pomáha zmierňovať rôzne ochorenia a zdravotné ťažkosti.
  • Nemá nič spoločné s mliekom, a napriek tomu je plná minerálov, najmä vápnika a horčíka:
  • Ako všetci vieme, vápnik posilňuje kosti a môže zmierniť problém zhrbených chrbta v neskoršom veku.
  • Kombinácia horčíka a vápnika pomáha lepšiemu spánku. Pre ľahšie zaspaní skúste miesto poháre teplého mlieka svojim deťom dopriať večerné menu s quinoa.
  • Vápnik spolupôsobí pri zrážaní krvi, ovplyvňuje funkciu svalov a prenos neurónov
  • Jej sa ako obilnina, ale je rovnako ako zelenina zdrojom vitamínu E
  • Vitamín E je antioxidant, ktorý chráni pred voľnými radikálmi. Robí vašu pleť mladšie a žiarivejšie.
  • Znižuje riziko rakoviny.
  • Pôsobí pozitívne v bunkových membránach, zvyšuje plodnosť a posilňuje činnosť nervovej sústavy.
  • Dodáva energiu vďaka komplexným uhľohydrátom
  • Upravuje hladinu cukru v krvi, je ideálny pre diabetikov
  • Chcete schudnúť? Quinoa má nízky glykemický index, preto zasýtia na dlhú dobu.

Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1539 kJ / 368 kcal; tuky: 6,1 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,71 g; sacharidy: 64,2 g; z toho cukry: 0,2 g; bielkoviny: 14,1 g; soľ: 0,013 g.

• Vláknina obsiahnutá v quinoa je nerozpustná, takže predchádza vzniku žlčových kameňov a pomáha z tela vylučovať toxíny.

  • Príprava: Quinou varte podobne ako ryžu (2 šálky vody na 1 šálku obilniny) po dobu 14 - 18 minút. Po uvarení sa quinou vyznačuje príjemnou ľahkou jemne orieškovou chuťou. K ochutení obilniny použite akékoľvek korenie, či zeleninu. Miešaním s ovocím, medom, orechami a mliekom vzniká ľahká na vitamíny a energeticky bohatá forma raňajok.
  • Hmotnosť  500 g
  • Krajina pôvodu: Peru