4,69 €
Quinoa 500 g
Nový produkt
92 Položka položky
Pozor: Posledné kusy na sklade!
Dostupný dátum:
QUINOA 500g
Na Slovensku nie je príliš rozšírená, napriek tomu je v dnešnej dobe už ľahko dostupná. Jedná sa o jednu z najstarších obilnín pochádzajúce z Južnej Ameriky, ktorá sa vyznačuje veľmi lahodnou chuťou. Pre staré Inky bola quinoa denným chlebom.
Ak si vás quinoa získa, bude to len dobre. Hovoríme tu totiž o vysoko výživné potravine, ktorá je zaujímavá nielen z hľadiska svojho výnimočného bielkovinového zloženia. Takže, naši milí vegetariáni a vegáni, ponúkame vám ďalší z potravín, ktorými si môžete navýšiť biologickú hodnotu svojej stravy. Až na nízky obsah metionínu sú v nej zastúpené všetky potrebné proteíny a svojím podielom lyzínu sa táto obilnina podobá sóje, ktorá je v mnohých krajinách sveta hlavným zdrojom bielkoviny. Treba podotknúť, že lyzín je aminokyselinou, ktorá je v rastlinnej ríši skôr vzácnosťou.
Vďaka vysokému podielu horčíka a vitamínu B2, prospieva ľuďom trpiacim migrénami a ako potravina s veľmi vysokým obsahom vlákniny napomáha pri znižovaní krvného tlaku, srdcovocievnych ochoreniach, rakovine hrubého čreva a pri diabete. Podľa čínskej medicíny harmonizuje obličky, na ktoré má energizujúci účinok. Z nutričného hľadiska by nás ďalej mohlo zaujímať mnohokrát deficitné železo, pol šálky ho obsahuje takmer 8 mg, čo stavia quinou na jednu z najvyšších priečok v tabuľke rastlinných železitých potravín. Rovnaké množstvo potom obsahuje pekných 5 g vlákniny.
Nižší obsah sodíka naopak predčí vyšší obsah vápnika, fosforu, horčíka, draslíka, medi, mangánu a zinku. Tieto minerály sú tu zastúpené v oveľa vyššom množstve, než je tomu u pšenice, jačmeňa a kukurice. Glykemický index tejto nepravé obilniny je rovný 35, quinoa je teda vhodná pre diétu diabetickú, redukčné a vďaka absencia lepku potom tiež pri liečbe celiakie. Rada by som spomenula, že múka z quinoa nevyniká dobrými na pečenie schopnosťami. Práve vďaka deficitu lepku sa bude pečivo rozpadať. Možno jej však použiť na zahustenie polievok, do placiek, poprípade ju namiešať s iným druhom múky, maximálne však do výšky 10%.
Vyznačuje sa jemnou štruktúrou a lahodnou chuťou. Je ľahko stráviteľná, nenadúvajúce.
Príprava: Ako väčšina obilnín, tiež quinoa počas varenia nadobúda na objeme, čo je dobré mať na pamäti pri odmeriavanie porcií. Obilninu nie je potrebné dopredu prepierať, ako tomu býva u pšena. A že je hotová, poznáme podľa toho, že trochu spriesvitnie a na jednotlivých zrníčcích je zrejmá štruktúra kľúčika. Výborne sa hodí na prípravu sladkých kaší, zeleninových šalátov, na prípravu dezertov, či ako závarka do polievky. Fantázii sa však medze nekladú, možno ju pridať všade tam, kde sme boli zvyknutí konzumovať ryžu. Dá sa krásne skombinovať so sušeným ovocím a vyrobiť tak zdravú a sladkú alternatívu raňajky či desiaty pre vaše deti.
Jedinou nevýhodou môže byť jej stále vysoká cena, avšak, dobrého stačí pomenej a na oživenie nášho jedálnička je to ďalší z krásnych potravín, ktorými si môžeme spríjemniť deň.
Je bohatá na vlákninu, čo prospieva nášmu zdraviu:
Výživové údaje na 100 g výrobku: energetická hodnota: 1539 kJ / 368 kcal; tuky: 6,1 g; z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,71 g; sacharidy: 64,2 g; z toho cukry: 0,2 g; bielkoviny: 14,1 g; soľ: 0,013 g.
• Vláknina obsiahnutá v quinoa je nerozpustná, takže predchádza vzniku žlčových kameňov a pomáha z tela vylučovať toxíny.