legend +

Pestrec mariánský drvený 500g

6,90 €

Pestrec drveny 500g

Nový produkt

95 položky

- +

Pridať do obľúbených

Pestrec mariánský drvený 500g

Drvený plod pestreca je veľmi účinný v podobe jemneho mletého prášku, lebo tak obsahuje najviac účinnéj látky silymarín, ktorá je obsiahnutý v tvrdej šupke byliny, a tak dochádza k najintenzívnejšie regenerácii pečeňových buniek. Takto upravený ostroperec jeme štyrikrát denne po štyroch gramoch (malá čajová lyžička), a to asi hodinu pred jedlom. Roztlčený semená poriadne rozžujte kvôli lepšiemu tráveniu a potom zapite malú pohárom vody. Ďalším efektom tohto spôsobu konzumácie ostropeřce mariánskeho je peeling stien čriev. V prvých desiatich dňoch kúry je vhodné zdvojnásobiť dávku, aby sa v pečeni zosilnel regeneračné procesy.

Pestrec je najúčinnejší v podobe jemne mletého plodu približne na veľkosť zrniek piesku. V tejto podobe obsahuje drvina najvyššie možné množstvo účinnej látky silymarín, ktorá sa nachádza v tvrdej šupke pestreca mariánskeho, a regenerácia pečeňových buniek je tak najintenzívnejšie. Tlčenie pestrec mariánsky konzumujte priamo, 4x denne 1 čajovú lyžičku (3-4 g), avšak aspoň 45 minút pred jedlom. Drť v ústach dôkladne žujte a premiešajte so slinami (kvôli rýchlejšiemu strávenie a distribúciu prospešných látok) a prehltnite. Následne zapite dostatočným množstvom vody (cca 150 ml na čajovú lyžičku) .V tejto podobe má pestrec aj druhotný účinok, ktorým je jemné čistenie, alebo ak chcete "peeling", stien čriev, čím napomáha k očiste tráviacej sústavy.

Na začiatku kúry (prvých 10 dní) je veľmi vhodné dávku zdvojnásobiť, aby sme v pečeni spustili intenzívne regeneračné procesy.

Možno mu hovoríte bodliak a oblúkom ho obchádzate. Pestrec si ale pozornosť zaslúži. Jeho plody používal a odporúčal starogrécky lekár Disokorides aj rímsky prírodný liečiteľ Plínius. Je vám to málo? Nakuknite do herbára po babičke. Pestrec v ňom určite zaujíma poprednú pozíciu.

Nálev a chuť byliny

Najskôr preto, že je pestrec bylina výrazná svojimi účinkami, nepotrebuje byť ešte výrazná chuťou alebo farbou. Po zaliatí drvených plodov získate tekutinu takmer bielu, jemne zakalenú. Chuť je veľmi nenápadná, skoro vôbec žiadna.

  • Pôvod byliny

Rastlina s botanickým názvom pestrec mariánsky (Silybum marianum) sa prirodzene vyskytuje v Stredomorí, na Kanárskych ostrovoch a čiastočne aj v Ázii. Zdomácnela tiež v strednej Európe. Preto môžeme pestrec z čeľade hviezdicovité vídať na slnečných a záveterných medziach.

Dorastá až 2 metrov a vzhľadom skutočne pripomína bodliak. Ide o jedno alebo dvojročnú bylinu s ostnaté zubatými listene, tmavo červenými až fialovými kvetmi, ktorých plody sú necelý centimeter dlhé hnedé nažky. Práve tie sa uplatňujú v ľudovom liečiteľstve aj na prípravu extraktov pre farmaceutický priemysel.

Zbierajú sa len najzrelšie semená, a to koncom leta. Suší sa a používajú na výrobu olejov, tabliet, tinktúr aj takzvaného mariánskeho čaju.

Pestrec je známy viac ako 2 tisíc rokov. jeho užívanie odporúčal starogrécky lekár Disokorides rovnako ako rímsky prírodný liečiteľ Plínius.

 účinky :

  • Popíjanie alebo priama konzumácia pestreca je doporučovaná dlhodobejšie. Ideálne je dvoj až trojmesačné kôra striedaná s niekoľkými týždenným vysadením. Na čo ale pestrec dopomôže?
  • Jeho účinky sa odvíjajú od prítomnosti silymarínu, ktorého je v plodoch približne 3%. Prispieva k znižovaniu hladiny cholesterolu.
  • Má pozitívny vplyv na funkciu pečene, mierni zápaly spôsobené vírusmi alebo aj alkoholom.
  • Pestrec podporuje látkovú výmenu a pomáha chrániť pečeň pred vplyvom dusičnanov, nasýtených tukov, syntetických liekov aj zlej stravy.
  • Pestrec funguje ako podporný prostriedok aj na veľmi silne poškodená pečeň napríklad alkoholikov, ľudí po otravách hubami a pod.
  • Ľudová medicína ho ordinuje osobám obéznym, ktoré majú pečeň zanesená splodinami metabolizmu.
  • Fytoterapia využíva jeho vlastnosti k pomoci optimalizovať krvný tlak, funkcia srdca, miernenie dýchacích ťažkostí a alergických reakcií.
  • Neodporúča sa tehotným a dojčiacim ženám, ľuďom s vysokým krvným tlakom. V prípade závažného ochorenia konzultujte užívanie pestreca s lekárom.

Hlavné výhody pestreca:

  • ochrana a detoxikácie pečene
  • rýchlejšia regenerácia pečene
  • podpora trávenia
  • podpora normálnej činnosti srdca
  • pozitívne pôsobí proti depresiám
  • vhodný v boji proti ochoreniu pečene, cirhózy, žltačky alebo infekčnej mononukleózy

Užívanie / Dávkovanie

  • Odporúčané dávkovanie 4x denne, a to 40 – 60 minút pred jedlom (aby koncentrácia v žalúdku nebola zriedená potravou)
  • Dávkuje sa jedna čajová lyžička priamo do úst, ktorú je potrebné zapiť aspoň 3 dcl vody
  • Najúčinnejšia dávka je tesne pred spaním
  • Pri užití väčšieho množstva, ako je predpísané, nehrozia žiadne zdravotné problémy ani vedľajšie účinky
  • Na začiatku kúry je najlepšie dávku zdvojnásobiť z dôvodu naštartovania systému trávenia, detoxikácie črevného traktu a vylučovania
  • Po odbalení presypte obsah vrecka do primerane veľkého pohára s viečkom, aby ste zabránili oxidácii
  • Plody pestreca mariánskeho sa užívajú v drvenej forme veľkosti maku priamo do úst, nijakým spôsobom ich netreba ďalej upravovať, sú pripravené na priame užitie.
  • Najmä pri závažnejších poškodeniach pečene je nevyhnutná dlhodobá aplikácia vyšších dávok