Tekvicový olej štajerský 250ml
(Cucurbita pepo)Olej získal 4 krát po sebe ocenenie za najkvalitnejší olej.
Štajerský tekvicový olej (Steirisches Kürbiskernöl ) je skutočným darom prírody. Je zaručene prírodným produktom bez prímesí iných olejov, farbív, dochucovadiel ani konzervačných látok. Drží si typický a jedinečný charakter štajerskej krajiny, na ktoré rastie štajerská olejová tekvica.
Okrem krajiny, je tiež veľmi dôležité slnečné podnebie, v ktorom zreje, pretože sa nachádza na juhu a východe Rakúska, čo je predpoklad pre kvalitu tohto špičkového produktu. Sú to práve teplotné rozdiely medzi dňom a nocou a slnečný jeseň, ktoré zaručujú najlepšie tekvicové semená. Tie tiež dávajú jedinečnú kvalitu: plný guľatý tvar a tmavo zelenú farbu s červenkastými odtieňmi.
Bezslupková tekvicové semená
Tekvica sa radí k jednej z najstarších pestovaných plodín na svete, najstaršie nálezy tekvica (Cucurbita pepo) datujú vedci do obdobia 10.700 až 9.200 pnl Pochádzajú z južného Mexika. Po objavení Ameriky bola tekvica prenesená do Európy. Jednalo sa o tzv. Tekvicové semená so šupkou, ktorá sa stále pestujú v mnohých oblastiach sveta. Tekvíc je dnes veľa druhov a jedným z nich je Cucurbita pepo var Styrice, tzv. Bezslupková štajerská tekvica.
Prírodné mutácie tekvica v Štajersku bola vytvorená pred 100 rokmi. Za tú dobu sa štajerský tekvicový olej zušľachtil, takže dnes máme olej s typickou chuťou a farbou. Najväčšou výhodou štajerskej tekvice spočíva v zložení a kvalite semien.
Bezslupková olejová tekvica sa dnes pestuje najmä v Štajersku a v niektorých klimaticky podobných oblastiach Rakúska. Ale tiež v susedných regiónoch, ako napr. V Slovinsku, Maďarsku a ďalších východoeurópskych a ázijských krajín.
Vo Štajersku spĺňa tekvica všetky potrebné požiadavky na najlepšiu kvalitu semien. To na prvý pohľad možno spoznať podľa farby, semena, ktorá je vidieť pod tenučkým bielym povlakom.
Výroba:
- Tradícia: vysoká úroveň oleja s chráneným zemepisným označením EÚ "Steirisches Kürbiskernöl ggA" ovplyvňujú aj ľudia, ich know-how a tradície. Miestne pestovatelia tekvíc pracujú už po generácie s týmto "zeleným zlatom", a preto vedia najlepšie, ako vyrobiť čo najvyššiu kvalitu a používajú na výrobu oleja iba doma vypestovaná tekvicové semená.
- Produkcia tekvicových semien: výsev sa vykonáva koncom apríla a začiatkom mája v riadkoch tak , aby sa zjednodušilo odburiňovaní, ktoré sa vykonáva niekoľkokrát počas vegetácie. V závislosti na počasí, prebieha zber 8-10 kg ťažkých plodov od polovice septembra do polovice októbra, vzhľadom na štruktúru. kde prevažujú malé hospodárstva, čiastočne ručne a strojne len na väčších plochách. Zrelá tekvica sa pozná podľa toho, že začína meniť svoju farbu zo zelenej na žltooranžovou. Z jednej tekvice sa vyberie približne 1000 semienok. Tie sa hneď po zbere dôkladne umývajú, suší pri teplote 50 ° C a vyčistí od nežiaducich zvyškov. Len celkom zrelá, s plným okrúhlym tvarom a tmavo zelená tekvicové semienka sú predpokladom pre prvotriedne štajerský tekvicový olej.
Produkcia oleja:
Sušená a kvalitne skladovaná tekvicové semienka sú potom podľa potreby lisovaná. Na výrobu jedného litra oleja treba 2,5 až 3 kg semienok alebo inak 35 tekvíc .. Tie sa pomelú. Vzniknutá múka sa zmieša s vodou a soľou a opražia sa za stáleho premiešavania, až sa všetka voda odparí. Praženia je dôležité pretože sa pri ňom oddelí bielkoviny od oleja. Hotová hmota, nazývaná tiež "olejový koláč" sa lisuje. Veľkú úlohu pritom zohrávajú skúsenosti a um obsluhy lisu. Vylisovaný olej sa ešte necháva stáť niekoľko dní, aby sa v ňom usadili zvyšné pevné častice.
Štajerský tekvicový olej
Použitie:
Ak chcete zabrániť zničeniu cenných látok, obsiahnutých v tekvicovom oleji, dodržujte nasledujúce pravidlá:
- Štajerský tekvicový olej by sa nemal nikdy nadmerne zahrievať!
- Ak sa prehreje, vytvára nepríjemný zápach a v ňom obsiahnuté cenné živiny sú teplotou zničené. Začnú sa v ňom páliť niektoré jeho zložky a začne fajčiť. U štajerského tekvicového oleja je kritická teplota 120 ° C. V každom prípade štajerský tekvicový olej nie je vhodný pre smaženie a fritovanie.
- Potuchnutý štajerský tekvicový olej
- Olej na vzduchu oxiduje! Pôsobením tepla a svetla nenasýtené mastné kyseliny ľahko oxidujú. Preto, štajerský tekvicový olej vždy chráňte pred svetlom v tmavých a pevne uzavretých fľašiach a uchovávajte ho v chlade. Skladovať olej je možné aj cez 9 mesiacov, ale čím dlhšie je uskladnený, tým viac stráca svoju sviežu chuť. Tiež zvyšky z nádob na olej musia byť starostlivo odstránené, pretože by zoxidovaly a znehodnotili novo naliaty olej.
Dresingy:
- Aký ocot použiť pre miešanie dresingov sa štajerským tekvicovým olejom? Všeobecne platí, že ocot by nemal byť príliš ostrý aby neprehlušili chuť oleja. Vždy je lepšie použiť čo najkvalitnejšie octy.
Škvrny od tekvicového oleja:
- Ak sa podarí kvapnúť si tekvicový olej na oblečenie, nemusíte hneď oblečenie vyhodiť. Aj keď farbivo z oleja je skutočne trvanlivé, stačí odev dôkladne vyprať a sušiť na priamom slnku. Vypraním sa odstráni mastnota a prírodné farbivo na slnku "vyšisuje".
Tekvicový olej len na šalát - nezmysel!
- Hodí sa rovnako tak k pikantným i napríklad sladkým tekvicovým pokrmom. Znamenitý je na praženicu, nátierky, hovädzie mäso, marinované čerstvé a kozie syry, cestoviny, medailónky s tekvicovým maslom, tekvicový olej polentou, steak, šaláty, ale tiež treba na výrobu tekvicové zmrzliny, tekvicový parfait alebo tortu.
- 100% olej lisovaný za studena zo semien
- Olej je bez umelých konzervačných látok a umelých farbív.
- Skladovanie: skladujte na tmavom a chladnom mieste do 22 C. Pri nízkej teplote môže byť produkt zakalený prípadne stuhnutý, pri izbovej teplote sa tento efekt stratí.
- Po otvorení spotrebujte najneskôr do 3 mesiacov.
- Dávkovanie: vnútorne - ráno (nalačno) a večer (pred spaním) jednu čajovou lyžičku, studená kuchyňa- podľa chuti a množstva jedla, vonkajšie použitie - podľa potreby.
- Obsah:250 ml
- Vyrobené v Rakúsku
NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach zakazuje označovať na výrobkoch a miestach, ktoré výrobky predávajú (e-shop) zdravotné účinky produktu. Preto od 01.07.2013 nebude možné poskytovať tieto informácie priamo pri produktoch.
Viac informácií o produkte získate na: http://www.zdraveoleje.sk/www-zdraveoleje-sk/eshop/4-1-Zdrave-oleje/0/5/82-Tekvicovy-olej