legend +

AFRA BIO výťažok z kapucínky 50 ml

6,93 €

Kapucinka 50 ml

Nový produkt

87 položky

- +

Pridať do obľúbených

AFRA BIO výťažok z kapucínky 50 ml

Zloženie: semeno kapucínky väčšej (Tropaeolum majus), etanol, voda (D 1)

  • Vlastnosti: Antibiotikum, baktericidum, dezinficiens, dermatikum, antimykotikum, spasmolytikum, mierne kardiotonikum. Obsahuje isothoykyanát, silicu, draslík, olej, bielkoviny a ďalšie látky, ktoré sa vylučujú hlavne močom a pľúcami.

Použitie:

- zápaly horných ciest dýchacích, zápaly mandlí, zápaly močových ciest a ostatné zápaly, zapríčinené hlavne rezistentnými kmeňmi streptokokových, stafylokokových a iných baktérií

- zvýšenie fagocytozy a nešpecifické posilnenie organizmu pri a po infekčných ochoreniach

- mierne rozširuje koronárne cievy srdca, zväčšuje amplitude srdcových sťahov

- upravuje menštruačný cyklus pri jeho nepravidelnosti

- proti lupinám

- znižuje vypadávanie vlasov

Pri prekroční dávok možnosť žalúdočných ťažkostí. Pri užívaní nepožívať alkohol.

  • Dávkovanie: Dospelí 20 – 25 kvapiek, deti 5 – 10 kvapiek prvé dva dni každých 6 hodín, tretí až štrnásty deň každých 8 hodín.
  • Je nutné dodržiavať pravidelnosť na udržanie hladiny tropeolínu.

Kapucínky je rastlina pôvodne pochádzajúci z Južnej Ameriky. Do Európy sa dostala až po Kolumbovských výpravách a najviac sa tu rozšírila v 17. storočí. Táto rastlina sa hojne používa ako ozdoba balkónov, záhrad, skleníkov a parkov, ale je aj liečivou bylinou, ktorej účinky majú blahodarné vplyvy na ľudské zdravie.

Kapucínka je jednoročná bylina, avšak niektoré jej odrody sú vytrvalé. Byle tejto rastliny sú mäsité, poliehavé alebo popínavé, s dlhými řapíkatým listami. Jej dlho stopkaté úžľabná kvety sú farby oranžovo žlté, s ohnivo červenými pruhmi, iné sú špinavo žlté, výnimočne aj ohnivo červené. Kvitne od júna až do prvých mrazíkov. Plodom je trojpúzdrová obličkovitý kapsula. Známa je u nás aj pod ľudovými názvami žerucha Kapucínská alebo žerucha otáčavá .

Liečivé účinky kapucínky sú pozoruhodné, jedná sa o prírodné antibiotikum , ktoré nás môže ušetriť užívanie syntetických liečiv. V niektorých prípadoch dokonca ničí aj zlatého stafylokoka. Indiáni v Peru využívajú liečivých vlastností kapucínky po dlhé stáročia.

Liečivé účinky kapucínky

  • Pre jej liečivé účinky používame a pestujeme odrodu zvanú kapucínka väčšia . Peruánski Indiáni využívajú z rastliny listy, ktoré majú antibakteriálne účinky. Kapucínka má unikátne vlastnosti - má silné liečivé účinky a navyše je veľmi ohľaduplná k telu. Kapucínka neničia prirodzenú mikroflóru zažívacieho traktu a iných slizníc, tak ako chemická antibiotiká.

Sparené kapucínky sa využíva v kúpeľoch, uľavuje od migrén a bolestí rôznych svalov. Peruánci ju tiež odporúčajú ako pomocníka pri rôznych vyrážkach, vredoch a hojenie rán. Zmesou vína a nálevu z tejto rastliny sa odporúča natierať hnisajúce rany pre ich lepšiu a rýchlejšiu zahojenie. Potieranie tváre kvetom kapucínky má podľa šamanských rád liečiť jačmenné zrno a zmenšovať kruhy pod očami. Šťava vytlačená z listov a semienok rastliny sa podáva pri infekciách močovej sústavy a ochoreniach horných ciest dýchacích. Pitie šťavy z kapucínky sa odporúča pre posilnenie imunity organizmu, liečili sa jej skorbut - obsahuje totiž hojne vitamín C. Tinktúra z rastliny pomáha obmedzovať akné, opary alebo lišaje.

Kapucínka účinne pôsobí proti všetkým 46 kmeňom stafylokokových baktérií spôsobujúcich zápalové ochorenia močových ciest a obličiek. Liečitelia aj lekári zaznamenávajú obrovské úspechy v použití kapucínky v boji s ťažko liečiteľným zlatým stafylokokom, ktorý je schopný odolávať aj silným antibiotikám a zdravie nakazených ohrozuje aj po mnoho rokov a v mnohých úrovniach organizme.

Nasekané kapucínky pridané do kúpeľa môžu pomôcť upraviť menštruačný cyklus.

Výrazne antibioticky pôsobí rastlina v urogenitálny oblasti, pôsobí liečivo pri spomínaných zápaloch močových ciest, obličiek, ale aj pri zápaloch dýchacích ciest. Včasným podaním a užitím kapucínky môžeme infekčné nákazu zlikvidovať alebo už v samom jej začiatku obmedziť. Jej pôsobenie je aj preventívne.

Táto bylina sa predtým používala ako prostriedok proti vypadávaniu vlasov a proti lupinám. Dodnes je možné ju nájsť ako súčasť prírodných prípravkov proti týmto ťažkostiam.

Užíva sa hojne tiež v homeopatii, vzhľadom k jej mimoriadnym antibakteriálnym účinkom je veľmi vďačná pre toto spracovanie. Východiskovou surovinou môže byť akákoľvek časť rastliny, ale najjednoduchšie je spracovanie zo semena.

Pre homeopatické výrobe sa používa aj vňať a kvety. Vňať sa zbiera v období kvitnutia rastliny a to vo dne medzi dvanástou a trinástu hodinou.

Jej veľkou výhodou je, že v prípade jej užívaní sa nemusíte sa báť žiadnych nežiaducich účinkov (dokonca ani predávkovanie), je vhodná aj v tehotenstve či pre dojčiace ženy . Predávkovanie kapucínkou sa celkom ojedinele prejavuje nechutenstvom a bolesťami brucha. Nemala by sa však užívať príliš často, môže znižovať plodnosť. Kapucínka môžete dokonca kombinovať s antibiotikami , umocní ich účinok.

Nálev z kapucínky

  • Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Hrsť listov tejto rastliny prelejete vriacou vodou a necháte lúhovať. Po vychladnutí je precedíte cez gázu a použijete pri oplachovaní vlasov. Naliať ho tiež môžete do rozprašovača, a pred vysúšaním vlasov jemne rozprášime do vlasov a predovšetkým k ich korienkom.

Tinktúra z kapucínky

  • Pripravíme si dve lyžice listov a dve kvetov kapucínky, ďalej 3 dcl 60% liehu. Bylinku zalejeme liehom a necháme na teplom mieste lúhovať po dobu 14 dní. Nezabúdajte dvakrát denne pretrepávať. Po uplynutí lehoty tinktúru precedíme, nalejeme do tmavej pohára a na chladnom mieste uskladníme.

Pri zápaloch močových ciest užívame tinktúru z kapucínky po dobu dvadsiatich dní, 3x denne 15 kvapiek. Nevynechajte ani jediný deň!

Účinky tinktúry môžete vyskúšať tiež na rôzne vriedky a vyrážky na koži.

 V prípade prechladnutia, ochorenia chrípkou, zápaloch priedušiek či astmy, užívajte po dobu 14 dní, 3x denne 20 kvapiek lichořeřišnicové tinktúry rozpustených v 2 dl neperlivej vody. Pravidelnosť a dodržanie 20tich dennej kúry, je nutné, predovšetkým kvôli možnej recidíve.

Jedenkrát ročne by ste si mali urobiť 8-týždňovej antibakteriálne kúru z kapucínky. Užíva sa 3x denne 15 kvapiek tinktúry. Pravidelnosť je rovnako dôležitá, ako dodržanie 8 týždňov kúry.

Sirup z kapucínky

  • Dve lyžice nasekanej kapucínky zalejeme pohárom vriacej vody (prípadne i mlieka) a osladíme medom. Každé dve hodiny podávame jednu lyžicu pri nachladnutí a ťažkostiach horných dýchacích ciest.

Kapucínka v kuchyni

  • Okrem svojej okrasné funkcie a liečivých vlastností môžete kapucínky využiť aj v kuchyni. Jej chuť je mierne pieporná, možno aj nadrobno štipľavá. Jej mladé listy aj kvety možno pridať do šalátov. Kvety aj listy majú obdobnú chuť. Skúste ich pridať do zeleninového alebo zemiakového šalátu, pridajú skvelú príchuť. Skvelá je kapucínka aj na chleba s maslom namiesto reďkoviek. Puky a semená je možné užiť v kuchyni miesto kapár.

Falošné kapary z plodov kapucínky

  • Tieto falošné kapary vytvoríme z 1/4 kg plodov, poháre vínneho octu a 50 gramov cukru, nového korenia, celého čierneho korenia, bobkového listu a soli. 1/2 litra vody osolíme a privedieme do varu, po dobu 10 minút v ňom varíme zelené plody rastliny. Potom zlejeme, necháme odkvapkať a vložíme do sterilizovanej pohára. Pridáme potom korenie, zalejeme vriacim octom, vareným s cukrom, bobkovým listom a novým korením. Zavíčkujeme a 1/4 hodiny zavárame. Falošné kapary z kapucínky potom prechovávame na tmavom a chladnom mieste.

Čaj z kapucínky

  • Vrchovatú lyžičku rezaných, sušených kvetov alebo 2 lyžičky čerstvých listov zalejeme šálkou horúcej vody, necháme cca 10 minút lúhovať a precedíme. Popíjame 3x denne.

Využitie čerstvých kvetov, listov aj semien kapucínky v kuchyni

  • Úplne nespornou výhodou tejto rastliny je fakt, že jej list, kvet aj plod sú v čerstvom stave jedlé. Jej listy a kvety sú vynikajúce do šalátov. Ich chuť je mierne korenistá. Čerstvé odtrhnuté listy umyjeme vodou a pokrájame na tenšie plátky. Kvety do šalátu môžeme pridať celé, ich chuť je menej výrazná. Výborné je pridať kapucínky trebárs aj do nátierok - syrových alebo vaječných.

Priamo z rastliny je možné konzumovať semená, v prípade, že by sa nám zdala príliš štipľavá, môžeme ich pridať aj do šalátov alebo nátierok, na chlieb s maslom a podobne. Mladší, ešte nedozreté semená je možné nakladať do octu, užívať namiesto kapari.

Listy môžeme využiť rovnako, ako inú šalátovú zeleninu. Do šalátov sú najvhodnejšie mladé listy a výhonky kapucínky.