Ľanový olej bol v našich krajoch kedysi veľmi obľúbený. Gazdinky ho kupovali priamo od predavačov na ulici bezprostredne po vylisovaní, čo malo výhodu v tom, že bolo možné ho kupovať len toľko, koľko sa počas krátkej doby spotrebovalo. Čerstvý má vyložene liečivé vlastnosti a chuť dobrú, zostarnutý alebo zle skladovaný však chutí nepríjemne a zd...
Ľanový olej bol v našich krajoch kedysi veľmi obľúbený. Gazdinky ho kupovali priamo od predavačov na ulici bezprostredne po vylisovaní, čo malo výhodu v tom, že bolo možné ho kupovať len toľko, koľko sa počas krátkej doby spotrebovalo. Čerstvý má vyložene liečivé vlastnosti a chuť dobrú, zostarnutý alebo zle skladovaný však chutí nepríjemne a zdravie skôr škodí. Snáď preto sa upustilo od jeho používania, zvlášť, keď začali byť k dispozícii iné lacné rastlinné oleje, ktoré vydržali dlhšiu dobu bez výraznejšie zmien. Ukazuje sa však, že ľanový olej má niektoré úplne unikátne vlastnosti, pre ktoré sa oplatí po ňom opäť siahnuť. Je to najmä vysoký obsah omega-3 mastných kyselín.
Sú to stavebné kamene niektorých tukov a majú pre nás mnohé vyslovene priaznivé vlastnosti. Znižujú hladinu tukov v krvi, zabraňujú upchávaniu ciev, zvyšujú tekutosť krvi, znižujú krvný tlak a sú tak prevenciou obehových chorôb.
Tuky s obsahom omega-3 mastných kyselín sú preto často pridávané do stravy ľudí, ktorí potrebujú zbaviť obehový systém tukových nánosov a cholesterolu. Omega-3 teda nielen minimalizujú problémy obehového systému, ale navyše podporujú prúdenie krvi aj do takých miest organizmu, ktoré boli jej nedostatočným zásobovaním poškodené. Omega-3 mastné kyseliny sú niekedy prirovnávané k látkam, ktoré sú základom nemrznúcich kvapalín, pretože udržujú krv relatívne riedku, takže obehový systém pracuje dobre aj za chladného počasia.
Omega-3 mastné kyseliny ďalej posilňujú chuť k jedlu. Boli úspešne používané na obnovenie mozgových funkcií a celkovej regenerácii ľudí, postihnutých dlhodobým hladovaním, ktorí už neboli schopní prijať bežné jedlo a stratili na ne aj všetku chuť.
Ako doplnok sa užívajú pri liečbe obličkových ochorení, vredového zápalu hrubého čreva, depresiou, bronchiálnej astmy, žihľavky, psoriázy, zväčšenej prostaty, migrény. Táto užití súvisí s priaznivým pôsobením esenciálnych mastných kyselín na hormonálny systém.
Veľké množstvo ich obsahujú ryby - najviac losos, makrela a sardinky. Dostatočné množstvo by malo pokryť asi 200 až 300 gramov rýb týždenne.
Ďalším zdrojom omega-3 je alfa-linolénová kyselina, čo je mastná kyselina, obsiahnutá v tukoch niektorých rastlín. Výhodou rastlinných tukov je, že ich získavanie nie je závislé na usmrcovanie iných živých tvorov. Rastlinné tuky tiež obsahujú menej znečisťujúcich látok, ako sú napríklad pesticídy alebo polychlórované bifenyly. Ako zdroje alfa-linolénovej kyseliny sa odporúčajú ľanové semená (53% ich tuku je zložené z alfa-linolénovej kyseliny), tekvicové semená (15%) semená hrozna (10%), sójové bôby a výrobky z nich (8%), vlašské orechy (5%). V menšom množstve je obsiahnutá v zelenej listovej zelenine, obilninách, strukovinách, v mlieku voľne sa pasúcich zvierat. Plodiny, vypestované v chladnejších podmienkach, obsahujú viac omega-3, ako rastliny z teplejšieho podnebia.
Najbohatším rastlinným zdrojom cenných omega-3 mastných kyselín je ľanový olej. Tento olej bol predtým bežnou súčasťou stredoeurópskeho jedálnička a vzhľadom k jeho oteplujícímu charakteru je vhodný pre tunajšie chladnejšie podnebie.
Je možné povedať, že vzhľadom k účinku v ňom obsiahnutých omega-3 mastných kyselín, môže prídavok ľanového oleja v jedle do značnej miery vyrovnávať nepriaznivé pôsobenie živočíšnych tukov s obsahom cholesterolu. Musí však byť dostatočne kvalitné a mal by byť konzumovaný pravidelne.
Je možné ho používať k masteniu bežných jedál. Obzvlášť chutný je s ryžou. V spojení s parbolizovanou ryžou vzniká úplne nová, neobyčajne príťažlivá chuť, ktorá ešte viac vynikne, ak je jedlo posypané štipkou surové cibuľky a ak používa pri príprave morská soľ.
Podobne sa chuťové vlastnosti ľanového oleja znásobí v spojení s niektorými druhmi zeleniny. Omastíme ak je ním varenú alebo dusenú mrkvu, získame vyložene liečivé jedlo.
V každom prípade je potrebné si kombinácie dopredu vyskúšať, pretože s niektorými potravinami chutí skôr horca, zatiaľ čo s inými sa chuť celého jedla až nečakane zlepší
Ľanový olej má veľmi vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín (asi 70%) a preto je veľmi chúlostivý k oxidácii. Za normálnej teploty sa na vzduchu rýchlo kazia, čo sa prejaví zhořknutím. Takýto olej sa už nesmie používať, pretože môže zapríčiniť tvorbu takzvaných voľných radikálov v tele, čo sú veľmi agresívne častice, ktoré poškodzujú telesné tkanivá, znižujú imunitu a urýchľujú starnutie. Preto by mal byť ľanový olej vždy čo najčerstvejšie, skladovaný v chlade a tme. Je dobré vyčkať, až príde do obchodu čerstvá dodávka, kúpiť väčšie množstvo a uschovať doma v mraziacom boxe chladničky. Na priame použitie si oddelíme len malé množstvo a aj to uchovávame v chladničke. Väčšina výrobcov udáva dátum spotreby asi 4-7 mesiacov odo dňa výroby, pri skladovaní v chlade a tme. Ak však chceme využiť priaznivých vlastností oleja k podpore organizmu, takto starý olej už radšej nepoužívame.
Ľanový olej bol v našich krajoch kedysi veľmi obľúbený. Gazdinky ho kupovali priamo od predavačov na ulici bezprostredne po vylisovaní, čo malo výhodu v tom, že bolo možné ho kupovať len toľko, koľko sa počas krátkej doby spotrebovalo. Čerstvý má vyložene liečivé vlastnosti a chuť dobrú, zostarnutý alebo zle skladovaný však chutí nepríjemne a zd...
Ľanový olej bol v našich krajoch kedysi veľmi obľúbený. Gazdinky ho kupovali priamo od predavačov na ulici bezprostredne po vylisovaní, čo malo výhodu v tom, že bolo možné ho kupovať len toľko, koľko sa počas krátkej doby spotrebovalo. Čerstvý má vyložene liečivé vlastnosti a chuť dobrú, zostarnutý alebo zle skladovaný však chutí nepríjemne a zdravie skôr škodí. Snáď preto sa upustilo od jeho používania, zvlášť, keď začali byť k dispozícii iné lacné rastlinné oleje, ktoré vydržali dlhšiu dobu bez výraznejšie zmien. Ukazuje sa však, že ľanový olej má niektoré úplne unikátne vlastnosti, pre ktoré sa oplatí po ňom opäť siahnuť. Je to najmä vysoký obsah omega-3 mastných kyselín.
Sú to stavebné kamene niektorých tukov a majú pre nás mnohé vyslovene priaznivé vlastnosti. Znižujú hladinu tukov v krvi, zabraňujú upchávaniu ciev, zvyšujú tekutosť krvi, znižujú krvný tlak a sú tak prevenciou obehových chorôb.
Tuky s obsahom omega-3 mastných kyselín sú preto často pridávané do stravy ľudí, ktorí potrebujú zbaviť obehový systém tukových nánosov a cholesterolu. Omega-3 teda nielen minimalizujú problémy obehového systému, ale navyše podporujú prúdenie krvi aj do takých miest organizmu, ktoré boli jej nedostatočným zásobovaním poškodené. Omega-3 mastné kyseliny sú niekedy prirovnávané k látkam, ktoré sú základom nemrznúcich kvapalín, pretože udržujú krv relatívne riedku, takže obehový systém pracuje dobre aj za chladného počasia.
Omega-3 mastné kyseliny ďalej posilňujú chuť k jedlu. Boli úspešne používané na obnovenie mozgových funkcií a celkovej regenerácii ľudí, postihnutých dlhodobým hladovaním, ktorí už neboli schopní prijať bežné jedlo a stratili na ne aj všetku chuť.
Ako doplnok sa užívajú pri liečbe obličkových ochorení, vredového zápalu hrubého čreva, depresiou, bronchiálnej astmy, žihľavky, psoriázy, zväčšenej prostaty, migrény. Táto užití súvisí s priaznivým pôsobením esenciálnych mastných kyselín na hormonálny systém.
Veľké množstvo ich obsahujú ryby - najviac losos, makrela a sardinky. Dostatočné množstvo by malo pokryť asi 200 až 300 gramov rýb týždenne.
Ďalším zdrojom omega-3 je alfa-linolénová kyselina, čo je mastná kyselina, obsiahnutá v tukoch niektorých rastlín. Výhodou rastlinných tukov je, že ich získavanie nie je závislé na usmrcovanie iných živých tvorov. Rastlinné tuky tiež obsahujú menej znečisťujúcich látok, ako sú napríklad pesticídy alebo polychlórované bifenyly. Ako zdroje alfa-linolénovej kyseliny sa odporúčajú ľanové semená (53% ich tuku je zložené z alfa-linolénovej kyseliny), tekvicové semená (15%) semená hrozna (10%), sójové bôby a výrobky z nich (8%), vlašské orechy (5%). V menšom množstve je obsiahnutá v zelenej listovej zelenine, obilninách, strukovinách, v mlieku voľne sa pasúcich zvierat. Plodiny, vypestované v chladnejších podmienkach, obsahujú viac omega-3, ako rastliny z teplejšieho podnebia.
Najbohatším rastlinným zdrojom cenných omega-3 mastných kyselín je ľanový olej. Tento olej bol predtým bežnou súčasťou stredoeurópskeho jedálnička a vzhľadom k jeho oteplujícímu charakteru je vhodný pre tunajšie chladnejšie podnebie.
Je možné povedať, že vzhľadom k účinku v ňom obsiahnutých omega-3 mastných kyselín, môže prídavok ľanového oleja v jedle do značnej miery vyrovnávať nepriaznivé pôsobenie živočíšnych tukov s obsahom cholesterolu. Musí však byť dostatočne kvalitné a mal by byť konzumovaný pravidelne.
Je možné ho používať k masteniu bežných jedál. Obzvlášť chutný je s ryžou. V spojení s parbolizovanou ryžou vzniká úplne nová, neobyčajne príťažlivá chuť, ktorá ešte viac vynikne, ak je jedlo posypané štipkou surové cibuľky a ak používa pri príprave morská soľ.
Podobne sa chuťové vlastnosti ľanového oleja znásobí v spojení s niektorými druhmi zeleniny. Omastíme ak je ním varenú alebo dusenú mrkvu, získame vyložene liečivé jedlo.
V každom prípade je potrebné si kombinácie dopredu vyskúšať, pretože s niektorými potravinami chutí skôr horca, zatiaľ čo s inými sa chuť celého jedla až nečakane zlepší
Ľanový olej má veľmi vysoký obsah polynenasýtených mastných kyselín (asi 70%) a preto je veľmi chúlostivý k oxidácii. Za normálnej teploty sa na vzduchu rýchlo kazia, čo sa prejaví zhořknutím. Takýto olej sa už nesmie používať, pretože môže zapríčiniť tvorbu takzvaných voľných radikálov v tele, čo sú veľmi agresívne častice, ktoré poškodzujú telesné tkanivá, znižujú imunitu a urýchľujú starnutie. Preto by mal byť ľanový olej vždy čo najčerstvejšie, skladovaný v chlade a tme. Je dobré vyčkať, až príde do obchodu čerstvá dodávka, kúpiť väčšie množstvo a uschovať doma v mraziacom boxe chladničky. Na priame použitie si oddelíme len malé množstvo a aj to uchovávame v chladničke. Väčšina výrobcov udáva dátum spotreby asi 4-7 mesiacov odo dňa výroby, pri skladovaní v chlade a tme. Ak však chceme využiť priaznivých vlastností oleja k podpore organizmu, takto starý olej už radšej nepoužívame.